Translate

Bu Blogda Ara

34)27 EYLÜL 2009-- HABERİN DOĞRULUĞU*

EVRENSEL GAZETESİ
KADRAJ
34)27 EYLÜL  2009
Özcan Yaman


HABERİN DOĞRULUĞU*

Haber şöyle geldi İşçi B’ye:
O memlekette
Durum umutsuz.
İşçi B. Sordu:
Orada
Hiçbir işçi yaşamıyor mu?

* İşçi B’nin Hikayeleri  - Peter Maiwald - Çeviren: Yılmaz Onay

Son günlerde açılımdı, Hülya Avşar’dı derken İlker Başbuğ (Genel Kurmay Başkanı) açılımını yaptı. ‘Kürt sorununun nedeni ağalar.’ Eeee ne diyelim . Bir 50 yıl sonrada bir asker çıkıp Yoksulluğun nedeni Komprador burjuvazi diyebilir-mi? Diyebilir. O zaman; Kahrolsun Patron – Ağa düzeni diyen İbrahim Kaypakkaya’yı neden işkence ile öldürdünüz!..İlker Başbuğ’un ağalarla ilgili söyledikleri, İbrahim Kaypakkaya’yı düşündürdü.  Seksen yıldır devlet aygıtının vazgeçilmesi olan ağalara şimdi neden düşman oldunuz?
Bir hatırlatma olarak; İbrahim Kaypakkaya'nın 34 yıl önce Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanlığı'ndaki ölümü, acı bir efsane olmaktan çıkıp acı bir gerçekliğe dönüşüyor... Ocak 1973'te Tunceli'ye bağlı Vartinik-Mirik mezrasındaki bir çatışmadan beş gün sonra yaralı olarak yakalanıyor. Mezradaki çatışmada arkadaşı Ali Haydar Yıldız öldürülüyor. Kendisi de, yine 1973'ün 17 Mayıs'ını 18'e bağlayan gece, Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanlığı'nda öldürülüyor. Öldürüldüğünde 24 yaşındadır İbrahim Kaypakkaya.

Bugünlerde türlü roller oynanıyor. Yalnızca siyasette değil, Sanat da bundan nasibini alıyor. 11. İstanbul Bienali Brechtle gündemi oyalarken, Askerler Ağalara karşı  Hükümet ve büyük burjuvazi ile uluslar arası burjuvazi el ele verip 6-7 Ekim’de İstanbul’da IMF-DB. Toplantılarını yaparak yoksulları daha yoksul yapmak için
akıl-fikir toplantısı yapacaklar.
Yukarıdaki İşçi B.nin sorusunu bir daha sormamız gerekiyor; 
Bu memlekette işçi yokmu?

Ve Bienalin sorusunu şöyle okumak gerekiyor; “Kapitalizm neyle yaşar”
 a) Para b) Ağalar c) paşalar d) Hepsi . Beğendiğinizi seçin artık.

Gündem, her zaman ki gibi yoğun. Sanatçılar harıl harıl çalışıyor. Bir yandan Bienal meselesi bir yandan IMF-DB. Protestoları. Sanatçılar uzun zamandır hazırlandıkları sergilerini açacaklar. 2 Ekim de Karşı Sanat’ta ÖZNESİZ sergisi hakikat ve insan gerçeğini gösterecek.  3 Ekim’de Sümerbank Binasında (Bankalar Caddesinde) MY NAME IS CASPER sergisi ise yüze yakın katılımcı ile yaşadıklarımızı sorgulayacak. Bu arada www.katranvetüy.com  sitesini incelemenizi öneririm.





“Ser verip, sır vermeyen İbrahim Kaypakkaya
















Fotoğraf: Fatih Pınar
      “Gerçeğin gözleri”












Fotoğraf ; Çağla Cömert
      “ Yeter artık”











 




Fotoğraf: Özcan Yaman
      12 Eylülün ‘kültürel’ mirası




















Fotoğraf : Özcan Yaman - Güler Zere nöbette! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarsanız yardımcı olursunuz...