Translate

Bu Blogda Ara

59-suya yazılan yazı TİYATRO-Evrensel-28 mart 2010- özcan yaman



  Suya yazılan yazı;   TİYATRO

TİYATRO’NUN YARINA KALICILIĞINI FOTOĞRAFLA SAĞLAYABİLİRİZ. 
     BU NEDENLE  SAHNE FOTOĞRAFÇLIĞI’NA HAKETTİĞİ DEĞER  VERİLMELİ.
     GEREK  TİYATRO YAPANLARIN, GEREKSE  FOTOĞRAF DÜNYASININ BU ALANDA           UZMANLAR YETİŞTİRMESİ GEREKİYOR. SAHNE FOTOĞRAFÇILIĞI KONUSUNDA           ESERLER VEREN, ALBÜMLER ÇIKARTAN, SERGİLER AÇAN
FOTOĞRAF SANATÇILARI YETİŞMELİ... “
    Tiyatro (mim-bale dahil) kollektifliği diğer sanat dallarına oranla daha çok içinde barındırır. Tekst-           Dekor-Kostüm-Makyaj-Ses-Efekt-Işık-Aksesuar- İzleyici.... ve de Fotoğraf. Sahne üstünde olanlar ,          oyuncular, Sahne Arkasında olanlar ise: Teknik ekip.
Oyunun başarısı; tüm bileşenlerin ortak başarısıdır. Hafızada kalma süresi en az olan, zamanla yarışan ve bir sonraki oyunla eskiyen bir sanat dalıdır . Bir de prodüksiyonu nedeniyle      pahalı olanı.
     Arkamıza bir bakalım. Avuçlarımız patlayıncaya kadar alkışladığımız, günlerce etkisinde kaldığımız        nice oyunlar izledik... Sonra hafızamızdan yavaşça silinmeye başladılar.
      Hafızamı zorladığımda  yüzlerce oyundan anımsadığımız on beş- yirmi oyundur. Ya yüzlerini                  görünce anımsadığımız, isimlerini unuttuğumuz sanatçılar?
Ne duvarımıza asıp, ne de ses aletine (teyp-cd çalar) kaydedip istediğimiz zaman dinlediğimiz bir          sanat dalı değildir. Yukarıda sayılan bileşenleri oluştursanız beş- on yıl önceki kadroyu bir araya              getirseniz (aramızdan ayrılanların olmadığını varsayarsak) acaba o izlediğiniz oyunu bir daha                  izleyebilir misiniz? Kısaca Tiyatro yaşayan ve oynandığı andan itibaren de yok olmaya başlayan              canlı bir sanat dalıdır.
Peki bu sanat dalının kalıcılığı, sonraki kuşaklara aktarımı? İşte burada Fotograf sanatı nın yardımına ihtiyaç duyarız...
Fotoğraf, Değişmekte ve eskimekte olan zamanı durduran, dünü ve bu günü en iyi anlatan kalıcılığa sahiptir. Bu da Sahne Fotoğrafçılığı’nın gelişmesi ile mümkündür.Tiyatro sanatı, halkın eğitim ve gelişiminde oynadığı rolle önemli bir değere   sahiptir. Neo liberal politikaları             gereği alış veriş merkezlerinde birer eğlence sanatı olarak yaygınlaştırılmasının hesaplarını       yapanlar, tiyatronun içeriğini yok edemeyeceklerini, Tiyatroyu halktan kopartıp bir avuç             seçkinin eğlence aracı yapmaya çalışanlar bunu başaramayacaklar. Bu 27 mart ‘ta Dünya         Tiyatro Günü’nde “Sanatıma / Hayatıma Dokunma” çağrısıyla  başta Kültür Sanat –Sen              olmak üzere bir çok kurum ve kişi tiyatroyu savunmayı ve korumayı sürdürüyor. 27 mart            2010 Dünya Tiyatrolar Günü’nüz kutlu olsun!












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarsanız yardımcı olursunuz...