Translate

Bu Blogda Ara

16)24 mayıs 2009--FOTOĞRAF VE KULLANIMI

EVRENSEL HAYAT eki
KADRAJ
16)24 mayıs 2009
Özcan Yaman


FOTOĞRAF VE KULLANIMI

Heyecanla çektiğimiz fotoğraflarla, duygusal bir bağ kurarız. Nasıl bu kadar çok fotoğraf çektiğimize şaşırırız. Elimiz silmeye ve atmaya kıyamaz. Bir zaman sonra bilgisayarımız ve makinenın belleği fotoğraflarla dolar. Yavaşça bir soğuma başlar ve fotoğraf çekmekten uzaklaşırız.
Fotoğraflarımız bir yerlerde yayınlanıp sergilenmeye başladığında motive oluruz. Gittikçe daha iyi fotoğraflar çekmeye çalışırız. Artık bizim için yalnızca yayınlanması değil, kaliteli basılması da önem kazanır. Fotoğraflar ne kadar iyi çekilmiş  olursa olsun  fotoğraf işleme ( photoshop) programından geçmek zorundadırlar. En azından dijital kirliliğinin alınması ve temel düzeltmelerin yapılması gibi. Sonra ise yayınlanacak yere göre hazırlanıp baskıya gönderilir.
Bu köşede yayınlanan fotoğraflarınız ise baskı kalitesinin azizliğine uğrayabilmekte. En son geçen hafta yayınlanan fotoğraflar bu teknik sorunla karşılaştılar.
Ayşen Gürbüz’ün Sinop cezaevinin penceresinden fotoğrafı bu anlamda bir örnek olarak sunulabilir. Fotoğraf içeriğini kaybetmişti. Onun için bu fotoğrafı yeniden kullanıyorum.
Gelelim bu haftaya Gül arkadaşımız ‘Acemi fotoğrafçıdan’ diyerek çektiklerini yollamış. Çok düşük çözünürlükte yolladığı için kullanamıyoruz. Ortalama 100 dpi ve 1000 x2000 piksel civarında yollarsanız kullanabiliriz. Yinede kendisine bir iki noktanın altını çizeyim. Elinizdeki teknik olanaklara uygun fotoğraf çekmeye çalışınız.Yani normal objektifiniz varsa geniş açılık yada telelik konuyu çekmeyin. Ya gereğinden fazla tali görüntüler oluyor yada hiç istenmeyen yerde görüntü kesiliyor. Ben Gül arkadaşın anlatım için iyi açılar yakaladığına ama elindeki teknik olanağa göre yanlış yaptığını söylemek istiyorum. Birde aceleci olduğunu düşünüyorum.Sabır sabır fotoğraf sabır işidir. Değişkenlerin yerlerini bulması önemli.
Sevgi Karademir’in Edirne den çektiği fotoğraflardan, hoşuma giden fotoğrafını sizlerle paylaşıyorum.
Her zaman söylediğim gibi fotoğraflarınızı ve fotoğrafla ilgili sorularınızı beklerken, bol fotoğraflı bir hafta diliyorum.

USTALARDAN


Savaş Fotoğrafçısı; Nick Ut

Amerika’nın vahşetini gösteren bu fotoğraf 8 Haziran 1972'de, Kuzey Vietnam'da napalm bombasının sonucunu gösteriyor.. Sağ kalan çocuklar, elbiseleri, saçları, vücutları yanık içinde, çığlıklar atarak kaçışırken foto-muhabiri Nick Ut kendisine Pulitzer ödülünü getirecek olan bu kareyi çekti. Bu fotoğraf Vietnam Savaşı'nın simdesi durumuna geldi. Amerika'yı dünya kamuoyunun önünde mahkum eden bir simge...
Profesyonel Gazeteciler Cemiyeti (Society of Professional Journalists) tarafından
6 Mayıs 2009 tarihindeki törenle 'Yaşam Boyu Başarı' ödülüne layık görülen Fotoğrafçı Nick Ut, dünyanın en ünlü savaş fotoğrafçılarının, ödül aldıkları fotoğraflardaki 'anı' anlattıkları, 16 Mayıs'ta TRT-TURK'te yayına giren 'Ve Zaman Durdu' programının çekimlerine katılmak üzere Türkiye’ye geldi. Fırsat bulanların izlemesi iyi olur.

Fotoğraf: Nick Ut  "Vietnam’lı kız."

Sizlerden…



Fotoğraf: Deniz Gürbüz-Sinop
sinop cezaevi..Sabahattin Ali'nin hücresinden
 ‘…Görmek istersen denizi
Yukarıya çevir yüzü…’ dizelerini çok güzel anlatmışsın. Siyah çerceveleme, Göğü engelleyen siyah kalın demir. Ve yarı yarıya mavi sarı ağırlıklı dış mekan her şey yerli yerinde.





Fotoğraf: Sevgi Karademir – İstanbul
‘Bakışlar’
Işıkla gölge arasında kalan gözler ve objektifin içine bakması çok iyi. Elbisenin beyaz dantelinin üçgen şeklinde birleşmesini biraz daha görseydik daha iyi olacaktı. Ama etkileyici ve dikkat çekici bir fotoğraf. Eline sağlık




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarsanız yardımcı olursunuz...