Translate

Bu Blogda Ara

15)17 mayıs 2009-- BAHAR VE FOTOĞRAF

EVRENSEL HAYAT eki
KADRAJ
15)17 mayıs 2009
Özcan Yaman



BAHAR VE FOTOĞRAF
 "Bence fotoğraf, eşzamanlı tanımlamadır. Bir saniyeden kesit alınırken konunun önemi, sizin titiz bir organizasyonla şekilleri nasıl ifade ettiğinizle doğru orantılı olarak ortaya çıkar. Foto muhabiri ile fotoğrafını çektiği konu arasındaki ilişki, tıpkı daireye çok iyi bir şekilde yapılan teğet gibidir. zarif, dramatik, tesirli..."
------------------------------------------------------                                      SEBASTIAO SALGADO


Malum mayıs ayındayız. Doğa bizleri fotoğraf çekmeye çağırıyor. Özellikle çiçekler ve doğa konusunda çalışanlar mutluluktan uçarlar. Toprağa düşen tohumlar başlarını gün yüzüne çıkarırlar. Aynı zamanda önemli tarihlerin olduğu bir aydır mayıs. 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramı, 5 Mayıs Karl Marks’ın doğum günü, 6 Mayıs Denizler, 8 Mayıs  Faşizmin yenilgiye uğratıldığı gün ve 18 Mayıs evet yarın 18 Mayıs İşkencede ser verip sır vermeyen bir devrimcinin  İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm yıldönümü… Kimi tarihler hüzün, kimi tarihler zaferleri işaret ediyor. Hüznü zafere dönüştürecek olan sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyanın yaratılması için mücadele edenlere ne mutlu…

Bu hafta sizlerden gelen, birbirinden güzel fotoğraflarınızla ilgili konuşalım istiyorum.
Bildiğiniz gibi her sanat dalının kendine özgü kural ve teknikleri vardır. Bu kural ve teknikler ne kadar başarıyla uygulanmışsa o kadar ‘başarılı’ olunmuş demektir.
Fotoğraflar, ne kadar dikkat edilirse edilsin çekildiği ham hali ile bitmiş sayılmaz. Mutlaka bilgisayar ortamından geçirilmeleri gerekiyor. En azından dijital kirliliğinin azaltılması ve baskıya uygunluk işlemlerinin yapılması gerekiyor. Bu konularda meraklı arkadaşlar internetten ve bilgi sahibi deneyimli fotoğrafçılardan işi öğrenmeye çalışmalılar…
Her zaman söylediğim gibi fotoğraflarınızı beklerken, bol fotoğraflı bir hafta diliyorum.

 Ustalardan…
Fotoğrafın toplumsal işlevini, nakkaş ustalığıyla sunan ve görünenin ardındaki gerçeği bize gösteren sanatçı,  1944 yılında Brezilya’da doğan Sebastiao Salgado, Fransa’nın başkenti Paris ‘te yaşamaktadır.  Aslen bir ekonomist olan Salgado, profesyonel fotoğrafçılık kariyerine 1973 yılında başlamıştır. 1994 yılından bu yana eşi Lelia Warnick Salgado ile birlikte Amazonas Images ajansını kurdu.  Bu tarihten itibaren Salgado,  sadece kendi işlerini sürdürmektedir. Kimi sanatçılar tarafından ‘yoksulluğu estetize‘ etmesiyle eleştirilmektedir. Uzun soluklu projeli çalışmalarıyla ünlüdür.

… Fotoğraflar: Sebastião Salgado / Amazonas Images arşivi..




 “Bu fotoğraflar, bu devasa trajedinin figürleri, umutsuz bir heykeltraşın taşa ya da ağaca yonttuğu heykeller midir? Burada fotoğrafçı yoksa bir heykeltraş mıdır? Ya da tanrı? Ya da şeytanın ta kendisi? Ya da çıplak gerçeğin kendisi?”
(Eduardo Galeano/17 kez Salgado)


Sizlerden…



Fotoğraf: Deniz Gürbüz-Sinop
sinop cezaevi..Sabahattin Ali'nin hücresinden
 ‘…Görmek istersen denizi
Yukarıya çevir yüzü…’ dizelerini çok güzel anlatmışsın. Siyah çerceveleme, Göğü engelleyen siyah kalın demir. Ve yarı yarıya mavi sarı ağırlıklı dış mekan her şey yerli yerinde.





                                                    Fotoğraf: Deniz Kaya – Van
Çocukluk Düşleri
Renkli balonların diyagonal sıralanışı, Arkada karlı dağlar ve bahar havası gayet iyi. Fakat insan olmayışı kötü. Bir çocuk bu kadrajda güzel olurdu. Keşke biraz bekleseydin…sabırla çekilmiş fotoğraflar bekliyorum..





Fotoğraf: Dursun İldem – İstanbul
Hem kompozisyon, hem konunun hızlı olmayı gerektirmesini çok güzel çözmüşsün. Arka fonun açık renk olması sincap’ın algılanmasını kolaylaştırıyor. Divriği kültür derneğinin fotoğraf çalışmaları gayet başarıyla sürüyor.devam…




Fotoğraf: Mahir Şanlı- İzmir
“umudun tam da bittiğini düşündüğüm bir günde…”

Diyerek çektiğin fotoğrafı paylaşıyorsun. Umut sabır ve mücadeleyi gerektiriyor. Bu mücadele içinde olanlar umutlarını yitirmezler.
Fotoğraf bir sabır işidir. Kompozisyon olarak iyi.  Özellikle insanların dikey çizgiler oluşturması ve ufuk çizgisiyle hizalanmaları , yukarıda ışık huzme ve patlaması dengeli. Yalnızlık ve hüznün fotoğrafı olmuş. Çekmeye devam…







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarsanız yardımcı olursunuz...