Translate

Bu Blogda Ara

Kafalar hep karışık mı olacak? özcan yaman-13 Ocak 2018

https://www.evrensel.net/haber/343173/kafalar-hep-karisik-mi-olacak

Kafalar hep karışık mı olacak?

Genel anlamda sanat söz konusu olduğunda kafalar hep karışık olur. Bienal’di, Contemproray’di, Tüyap’tı derken sanat adına hep bir şeyler yapıldı. Ama hep sorular ortalıkta kaldı. Sanat nedir? Sanatçı kimdir? Meslek nedir? Zanaatkar kimdir? Koca koca şirketler sosyal sorumluluk projeleri deyip neden sanatı ve sanatçıyı korur(!) Sanat siyaset ilişkisi nasıl bir ilişkidir? İktidar ve sanat, muhalefet ve sanat ya da sanatın iktidarı olur mu? Galeriler ne iş yapar, müzayedeler neye hizmet eder? Alternatif sanat mekanlarının işlevi nedir? Ya da bazı sanatçılar neden muhalif?
“Hayatın aynasını toplumdan koparıp satılığa çıkartmak yüzyılın maskaralığıdır.” başlığı ile amaçlarını özetleyen sanat grubu çalışmalarının ikincisini “Kafalar Hep Karışık 002” adıyla 6 Ocak tarihinde İstanbul Beyoğlu Asmalı Mescit’te bulunan No:11 Hotel&Apartments’te gerçekleştirilen sergi ile (etkinlik demek daha doğru) yukarıdaki soruları çağrıştırıp düşündürecek bir içerikle gerçekleşti. Sanatçılar: Aybala, Betül Çankara, Birce Kirkova, Bülent Üstün, Ferahi Mengeş, Fethi Karaduman, Kadir Amigo Memiş, Mehmet Turgut, Melanie Völker, Rastarules, Tunç “Turbo” Dindaş, Tutku Bulutbeyaz, Uyku. Sanat grubunun küratörlüğünü ise Öyküm Pala yapıyor.
Ferahi Mengeş
Bir günlük açılış ve kapanışı olan sergiye merakla gittiğimizde duvarlarda ve masalarda bulunan eserlerin yanında bulunan torbalar dikkatimizi çekti. Yoğun katılımın ortasında nedenini sorduğumuzda gelen ziyaretçilerin isimlerini yazdırarak 10 tane numaralı fiş aldıklarını ve beğendikleri eserlerin yanındaki torbaya atarak, yapılacak çekilişte ücretsiz sahip olacaklarını söyleyip, numaralarımızı verdiler. Bir yandan sergiyi dolaştık bir yandan torbalara numaraları attık. Akşam olduğunda her eserin sanatçısı torbadan çektiği numaraya sahip kişiye eserini hediye etti. Heyecan ve merakla süren çekilişler sonrası eserler şanslı ziyaretçilerin ellerinde dolaşıyor, hatıra fotoğrafları çekiliyordu. Bu yeni sanat hareketi bakalım yoluna nasıl devam edecek. Yukarıdaki soruları ilerleyen zamanlarda nasıl cevaplayacak. 

ARİSTO: ‘SANAT EKMEK PEŞİNDE KOŞARSA ALÇALIR’  

13 sanatçının, 28 eser ile katıldığı sergi bir gün sürdü. Eserlerin satışa çıkmadığı sergide, ziyaretçiler gerçekleştirilen çekiliş ile eserlerin sahibi oldu. Proje; sanat ve toplum arasındaki kopukluğu, sanat yapıtının doğrudan kapitalist sistemin hizmetinde bir meta haline gelmesinin yarattığı düşüncesine odaklanıyordu. 
Projenin birinci etkinliği “Kafalar Hep Karışık 001” adıyla daha önce katılımcı sanatçılardan Rastarules’un Balat’ta ki atölye bahçesinde gerçekleştirilmiş. 9 sanatçı 27 eserini ziyaretçiler ile ücretsiz olarak paylaşmış, yine kısa çöpü çeken ziyaretçi eserin sahibi olmuş.
Proje; satılık olmayan diyaloglara, sanatın işlevine ve özgür alanların yaratımına odaklanmayı amaçlamış. Bundan sonra da gezici ve seri halinde alternatif mekanlarda etkinliklerini sürdürmeye devam edecek olan “Kafalar Hep Karışık 003” sergisinin ne zaman ve nerede gerçekleşeceğini merakla bekliyoruz. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarsanız yardımcı olursunuz...