Translate

Bu Blogda Ara

11 Şubat 2014,-Özcan Yaman ile Kentsel Dönüşüm ve Gezi Park eylemi üzerine konuştuk...

direnişlerin başında yapılmış bir söyleşi...


'Müslümanı,Hristiyanı ve Dinsizi Herkes Zulme Karşı Mücadele Etmeli'

  • 'Müslümanı,Hristiyanı ve Dinsizi Herkes Zulme Karşı Mücadele Etmeli'

  • Fotoğrafçı ve Evrensel yazarı Özcan Yaman ile  Kentsel Dönüşüm ve Gezi Park eylemi üzerine konuştuk...
  • 07.06.2013 / 12:50

Röportaj: Eylem Sezgin

Bir haftadan fazladır devam eden Gezi Park direnişine sanatçıların bakış açısı nedir?
Sanatçılar daha doğrusu muhalif sanatçılar direnişin başından beridir burada. Direniş komitesinin belirlediği belli başlı ana maddeler var. Bunları şöyle sıralayabiliriz.
1. Gezi Parkı, Park olarak kalmalıdır. Taksim Gezi Parkına Topçu Kışlası adı altında ya da başka herhangi bir yapılaşma olmayacağına, projenin iptal edildiğine dair resmi bir açıklamanın yapılması

2. Taksim Gezi Parkı’ndaki yıkıma karşı direnişten başlayarak halkın en temel demokratik hak kullanımını engelleyen, şiddetle bastırma emrini veren, bu emri uygulatan ve uygulayan, binlerce, insanın yaralanmasına, Mehmet Ayvalıtaş ve Abdullah Cömert adlı iki yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan sorumlular, başta İstanbul,Ankara, Hatay Valileri ve Emniyet Müdürleri olmak üzere tüm sorumluların görevden alınması

3.Gaz bombası ve benzeri materyallerin kullanılmasının yasaklanması
4. Ülkenin dört bir yanında direnişe katıldığı için gözaltına alınan yurttaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını, haklarında hiçbir soruşturma açılmayacağına ilişkin açıklama yapılması

5.1 Mayıs alanı olan Taksim ve Kızılay başta olmak üzere Türkiye’deki tüm meydanlarımızda, kamusal alanlarımızda toplantı, gösteri, eylem yasaklarına ve fiili engellemelere son verilmesini; ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmalı
Kişisel olarak ben ve bir çok muhalif sanatçılar olarak bu maddeleri onaylamaktayız.

Muhalif sanatçı kimdir?
Muhalif sanatçı dediğimiz,adalet ve hukuk için taraflı ve ideolojik hareket edendir. İfade aracı olarak da sanatı kullanır. Sanatçı,sanatı kullanırken tek bir amaç güder. O amaçta halka yararlı olmaktır. Para kazanmayı amaç edinmez.Tümüyle mücadele için,adalet için uğraşır. Çünkü sanatçılığın diğer meselelerden hiçibir farkı yoktur. 
Sanatçı para kazanmadan nasıl sanatını icra edecektir?
Kabul ediyorum herkes bir şekilde çalışmak zorunda. Kaldı ki üretim ilişkilerinin getirdiği bazı zorunluluklar vardır.Bir şekilde çalışıp zaruri ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bu yüzden sanatçılar,zanaatçılık yaparak geçimini sağlar. Öğretmenlik ya da akademisyenlik gibi. Ama bunların da bir şekilde fikirsel bir yönü var. Burada asıl olan yaptıklarımızın halka katkısının olmasıdır.
Sanatçıların Gezi Parkına ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dediğim gibi muhalif sanatçılar en başından beridir direnişin içerisindeydi.Sırrı Süreyya Önder,Şebnem Sönmez gibi.Sadece burada değil,barikatlar da savaşan sanatçılarımız da vardı.Bizde bu mücadeleyi fırsata bilerek direnişçilere ve halka faydalı olması açısından,Redfotoğraf grubu olarak fotoğraf sergisi açtık.
Redfotoğraf grubu olarak açtığınız bu serginin konusu neydi?
Çevre,Doğa ve Kentsel Dönüşüm ile ilgili bir sergi. Yaşam alanlarının sermayeya rant alanı haline getirilmesine karşı bir sergi. Bugün burada oturmamızın ön sebeblerinin kanıtıdır buradaki fotoğraflar. Bu direniş daha önce gösterilseydi belki bugün burada oturmayacaktık.
Kentsel Dönüşümün bir ayağı mıydı Gezi Park'ının devlet tarafından işgali?
90'lardan bu yana kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar,yoksulların kent dışına sürülme amacını taşımakta. Zira bu durum çeşitli şekillerde cilalanarak halkın önüne sunuldu. Burada sanatta bir araç olarak kullanılmaya çalışıldı.Farkındaysanız yandaş medya sanat ve kültüre olağanüstü kıymet vermeye başladı. Festivaller,sanat galerileri düzenleyerek hem burjuvaziye hemde alt tabakaya hitap etmeye çalışıyor. Sadece bu değil,dizilerle,filmlerle,sol içerikli sergilerle kentsel dönüşümü iyi bir şeymiş gibi göstermeye çalışıyorlar.
Peki bunu yaparak neyi amaçlıyorlar?
Amaç İstanbul'u finans ve sanat merkezi haline getirmek. Kentsel dönüşümle yapılmaya çalışılanlardan biri de bu.Dediğim gibi 90'lardan beridir bunun çalışmaları yapılıyor zaten. Süreci hızlandırmak içinde depremleri bahane gösteriyorlar. Bu hızlandırılan süreci,en iyi belediyeler de görüyoruz.Kamuya hizmet etmesi gereken belediyeler,özele hizmet ediyor. Gezi Park eylemi de bu yaşanan durumları deşifre etmeye yöneliktir. 
Amaçlanan şeyi yapmak için daha ne gibi çalışmalar yapmaktalar?
Bugün devlet İstanbul'un her yerine metro ve metrobüs yaptırdı. Bu şekilde İstanbul merkezin dışına taşındı. Merkezin dışına taşınan İstanbul,merkezdeki yoksullardan arındırılmaya çalışılıyor şimdi. Bugün yoksullardan arındırılacak olan yerlere ofisler,bankalar açılacak. Çalışanlar,yeraltı metrolarıyla,metrobüsle kenti görmeden ofisine,bürosuna gidecek. Ama kent için çalışan 3.sınıf insanları hiç kimse görmeyecek.
Yapılmaya çalışılan şey neyin göstergesidir?
Tabi ki Neoliberalizmin yayılmaya,hayata geçirilmeye başladığının göstergesidir. Bugün dikkat edersek kredi ya da kredi kartı borcu olanların sayısı artıyor. Yarın bir gün bu insanları sokağa atmaya başlayacaklarının  habercisidir bu artış. Bu borçlarla insanlar köleleştiriliyor. Sahip oldukları yerleri de ele geçirmek istiyorlar. İş güvencesi olmayan ama yığınla borcu olan bu insanları 15 20 sonra yerlerinden edecekler ve buraları elit kesime açacaklar. Buraları sanat ve finans merkezi yaparak elit kesime hizmet için insa edecekler.Sonrasında orta ve alt gelirlilerin giremeyeceği bir yer olacak buralar.Çünkü elit kesimin burada olması hayat pahalılığını artıracak.
Peki bunun önüne nasıl geçecek?
Kentsel dönüşüm herkesi ilgilendiren bir meseledir. Bu yüzden herkes bulunduğu yerden mücadele etmeli. Özellikle bu süreçte her yapılan mücadele önemli olacak.
Son olarak Gezi Park eylemi devlete geri adım attıracak mı?
Devlet geri adım attı zaten. Önemli olan attığımız adımın arkasında durabilmek. Eğer attığımız adımın arkasında durabilirsek kazanırız. Kaldı ki bugün varolan bölüşüm adaletsizliğine  karşı,müslümanı,hristiyanı,dinsizi,kısacası herkes mücadele etmeli. İşte sanatta bu mücadele alanlarından biridri. Örgütler ve örgütlenirsek bu mücadeleyi kazanmamız kaçınılmaz olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarsanız yardımcı olursunuz...