Translate

Bu Blogda Ara

05)8 mart 2009--TİNA MODOTTİ Fotoğraf sanatçısı, işçi, devrimci ve kadın

Evrensel Hayat eki
05)8 mart 2009
Özcan Yaman




TİNA MODOTTİ
Fotoğraf sanatçısı, işçi, devrimci ve kadın

Emekçi Kadınlar gününde, kadın fotoğrafçı Tina Modotti’yle merhabalar.
1896 yılında İtalya’da doğan, yoksulluk nedeniyle Avusturya’ dan Amerika’ya başlayan göçmenlik yıllarıyla çocukluğunu geçiren Tina Modotti çocuk yaşlarda tekstil atölyelerinde çalışmaya başlar. fotoğrafla tanışınca, vazgeçilmez silahı olarak kullanan ve çağdaşları arasında haklı bir yere oturan Tina Modotti 1923 yılında Meksika’ ya yerleşir. Büyük aşklar yaşar. Kadın kimliği ve onurunun ancak yeni bir dünya ve yeni insanla mümkün olacağını bilir. Fotoğrafçı, militan bir devrimci olarak yaşar. Ünlü fotoğrafçı Edward Weston’a aşık olur ve bu aşk onun fotoğrafla tanışmasını sağlar. Bu zamanda Tina fotoğraf dünyasına kendini kabul ettirir. Fotoğrafta  kendi dilini oluşturmuştur. Bir süre sonra Edward Weston’la ayrılırlar fakat dostlukları sürer. Sanatın yaşamında ne gibi bir yere sahip olduğunu ve politik tavrı ile nasıl birleştirilebileceğini örnekleriyle göstermiştir. Fotoğrafın kendi içinde değişik anlatım biçimlerini başarıyla uygulamıştır. Gerçekçi propaganda fotoğraflarıyla olduğu kadar, Soyut fotoğraflarıyla da başarısını ortaya koymuştur.Tina sanat ve fotoğraf anlayışını  “ Kendimi yalnızca bir fotoğrafçı olarak görüyorum. Benim fotoğraflarım genel olarak yapılanlardan farklı ise, sanat yapmak için değil, tersine hilesiz, dürüst fotoğraflar yaptığım içindi,r.(…) Söz konusu olan fotoğrafın sanat olup-olmadığı da değildir. Söz konusu olan iyi ve kötü fotoğraf arasında ayrım yapmaktır.” Der. Kadın fotoğraflarında Tina’nın Devrimci kadın bakış açısını yakalarız. Güçlü, berrak, dik ve güzeldir Tina’nın kadınları. Bu fotoğrafların sanatsal değeri yarım yüzyıl geçmesine rağmen bizlerde uyandırdığı duygu ve düşüncelerle bellidir. Fotoğraflarının konuları  kapitalist dünyadan başka bir dünya için mücadele eden insanlar için hala günceldir.
Tina için yazılacak çok şey var aşkları, yoldaşları, sanatı kısaca devrimci mücadelesi  ve güçlü bir kadın portresini burada anlatmamız olanaklı değil. 1942 yılında hayata veda etmiştir.
Tina Modottinin fotoğraflarına bakanlar,” Tina Modotti’nin fotoğrafları meksika’nın bir döneminin samimi ve çilekeş belleğidir.” diyorlar.  Pablo Neruda’nın Tina için yazdığı şiirden bir dörtlükle bu anlamlı günde andık.

Tina Modotti, bacı, uyumuyorsun sen, hayır sen uyumuyorsun.
Belki yüreğin dünkü gülü dinliyor, yeni gülü dinliyor.
Rahat et bacı.
Yeni gül senin, senin yeni dünya













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarsanız yardımcı olursunuz...