Translate

Bu Blogda Ara

07) 22 mart 2009-- EL, EMEK VE FOTOĞRAF-Evrensel hayat eki

Evrensel hayat eki
07) 22 mart 2009
Özcan Yaman



EL, EMEK  VE FOTOĞRAF

İnsanoğlunun, doğayı değiştirme, dönüştürme ve öğrenme süreci sürüyor. Darwin yılı ve  Newroz derken konumuzda insan ve kültür oldu.
Günlük hayatta en çok kullandığımız kelimelerin başında gelen El, Emek, Kültür kelimelerinin yalnızca birer kelime olmadıklarını, hayatımızdaki önemlerine bir göz atalım istedim. İlk insandan, bugünlere gelinceye kadar geçirdiğimiz evrimleşme sürecine kısaca kültür diyoruz. İnsanın doğayla mücadelesindeki en önemli araçı Eli olmuştur. İnsan,İlk aleti yapmak için elini kullandı. Bu aletler yardımıyla evrimleşme sürecini hızlandırdı. Aletler geliştikçe beyni işlevini arttırdı. İlk başlarda avını yakalamak ve açlığını gidererek, yaşama hakkını koruma noktasından, daha mükemmele ulaşmaya doğru bir yol izledi. İnsanoğlu  tüm bu evrimleşme süreci içinde emekle emekleyerek yoluna devam ediyor.
El, dünyada ki en değerli alet sayılabilir. Beslenme için parmaklarımızı,  Savunma için yumruklarımızı kullanırız, Sevgimizi göstermek için  ne kullanırız? diye sorsak kısaca elimizi deriz.  Günlük ihtiyaçlarımızı giderirken, Çocuğumuzu severken, Kedi ve köpeklerle oynarken, elimiz o duygu alış verişlerinin beyinde kombine edilmesini sağladığını düşünün. Hapishane görüşlerinde , ayrı kaldığınız insana dokunabilmek için verilen emeği düşünün…
Ve o yüzden emekle yapılan güzel olur deriz. Tüm bu evrimleşme, ne yazık ki paranın icadıyla bozulma ve sömürüyü de getirdi. Bugün insanlığı tehdit eder duruma geldi. Üretenler ve Tüketenler olarak toplumlar sınıflara bölündü. Kapitalizm denen sistem, vahşiliğini türlü maskeler takarak, her geçen gün arttırmakta. Doğadaki tüm canlıların yaşam hakkı olan SU dan tutalım Kentsel dönüşüm diye yoksulların dışlandığı ve kenti, kendileri için kuracakları SOYLU bir yaşam örgütleme gayretleri içindeler. Tüm bunlara karşı, daha güzel bir dünya ve insanlık için, onlara inat SOYLULAŞ-MA diye bağıralım. Suyun ticarileştirilmesine karşı kamusal haklarımızı kullanalım, savunalım. Bilimin, Sanatın ve teknolojinin, insanlığa karşı kullanımı, biz karşı koyarsak engellenir. Bu sınıfsal bir sorumluluktur. Halkların hakları vardır. Kardeşlik ve özgürlüğün ancak böyle sağlanacağını ve kazanılacağını bilelim.
Deklanöre her basışımızda elimizi, parmağımızın katkısını kültürel gelişimdeki rolümüzü düşünelim. Bir canlıyı okşar gibi fotoğraf makinamızı kullanalım..
Güzel günlerde yaşamak ve güzelliğin fotoğraflarını da çekebileceğimiz günlere …
Daha nice Newroz’lara…

Yine fotoğraflarınızı beklediğimi hatırlatır
Bol fotoğraflı hafta dilerim.

………….

 
Fotoğraf:Çağlar Mirik

 “ Yeni gün”



   












Fotoğraf:Songül Şensoy

 “ Emekle var olmak…” 

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarsanız yardımcı olursunuz...