Translate

Bu Blogda Ara

48- SELAM OLSUN TEKEL DİRENİŞCİLERİNE!-10 Ocak 2010-Evrensel



SELAM OLSUN TEKEL DİRENİŞCİLERİNE!
Bu hafta Tekel İşçilerinin Direnişlerini selamlıyoruz. Aziz Genç arkadaş gönderdiği yazı ve fotoğraflarla özelleştirilerek peş keş çekilen, kamu kurum ve fabrikaların kreşlerini belgeleyerek, ne hale getirildiklerini bizlere gösteriyor. Polat Çağlayan arkadaşımızın Ankara’da tanık olduğu Tekel direnişinden fotoğrafları paylaşıyor. Fatih Pınar ise hazırladığı multivizyonla Tekel direnişini bilgisar üzerinden bizlerle paylaşıyor. Beğeneceğiniz bu film çalışmasını http://www.ntvmsnbc.com/id/25040194/ adresinden izleyebilirsiniz. Ayrıca
Başak Çocuklarından Renkler ve Sesler Fotoğraf Sergisi
09-14 Ocak 2010 tarihlerinde İDO  (Kadıköy) Sergi Salonunda…
Başak Sanat Vakfı, 2002 yılından bu yana, Sanatın elit bir kesimin elinde olduğu gerçeğinden hareketle,  başta yoksul, yoksun çocuk ve gençlerin sanatsal beceri ve yeteneklerini açığa çıkarmak, yönlendirmek ve katkı sunmak amacıyla vakıf merkezini kentin göbeğinde değil, kentsel kültürün kıyısında diyebileceğimiz bir semtte  Kayışdağı’ nda  kuruldu.. .İssizlik, iç  göç olgusu , eğitimsizlik, sosyal güvenceden yoksun olma ,  yaşadığı kente  adapte olamama, güvensizlik, gelecek kaygısı gibi  sorunlar yaşayan insanların sorunlarına el uzatan vakıf şimdiye kadar gerçekleştirdiği etkinliklerden derlediği fotoğraf sergisi ile izleyenlerin karşısında.
Başak Sanat ve Kültür Vakfı çocuk ve gençlerin sağlıklı bireyler olarak üretime yönlendirilmesini; kültür ve sanat alanında bilimsel inceleme ve araştırmaların yapılmasını amaçlıyor. Bu amaçlar doğrultusunda katkıda bulunmak isteyenleri bekliyor. Daha geniş bilgi ve iletişim için: www.basaksanatvakfi.org.tr




 - Fotoğraflar: Polat Çağlayan
……………………………………………………………………………………………….
Ne için mücadele ediyoruz?

Aziz Genç Fotoğrafçı

İnsanlar “su”ya yakın bölgelere yerleşim merkezleri kurmuşlar tarih boyu. Sanayinin gelişmesiyle birlikte giderek “ekmeğe” yani fabrikalara ve üretim alanlarına yakın bölgeler yerleşim yeri olmuş. Öncelik sonralık ilişkisi her örnekte aynı olmasa da bazı fabrikalar bulundukları semtin, ilçenin hatta bazen ilin doğasını belirlemiş. Birol Üzmez’in başından sonuna çok güzel bir şekilde fotoğrafladığı 1991 grevinde yürüyen yalnızca maden işçileri değil, Zonguldak’tır. Özellikle Paşabahçe Cam olmak üzere Tekel ve Beykoz Kundura fabrikaları da Paşabahçe’nin, hatta Beykoz’un hayatını şekillendirmiştir. Bu üç fabrikanın işçileri çoğu kez aynı mahalleleri paylaştılar. Bu durum birlikte yaşama, birlikte mücadele ve dayanışma kültürü yarattı. Çalışma alanlarıyla yaşam alanlarının iç içeliği yalnızca işçiler arasında değil aileleri ve semt halkıyla ortak bir mücadele geleneğinin oluşmasına yol açtı. Bu fabrikalardan birindeki grev veya direniş diğerlerini de harekete geçirdi. Üstelik sadece işçileri de değil ailelerini ve semt halkını da.
Derken ansızın tarih tersine akmaya başladı. Paşabahçe Cam, Kundura ve ardından Tekel fabrikaları özelleştirme yoluyla satıldı ve tam da satılma amacına uygun olarak fabrikalıktan çıkarılarak değerli arsaları ile yapılabilecekler düşünülmeye başlandı.
2008 yazında 3 arkadaş Paşabahçe bölgesinde kapanan fabrikaların şimdiki durumları hakkında bir fotoğraf çalışması yapmaya karar verdik. Elbette Paşabahçe de sona erenin sadece fabrikalar olmadığı, yılların mücadele geleneğine sahip Paşabahçe’nin, işçisiz, sınıfsız bırakılarak bambaşka bir çehreye sahip olduğunun da farkında olarak…
Paşabahçe Tekel Fabrikası kreşi ne sabaha karşı yaptığımız “davetsiz” bir ziyaretle başladı çalışma ve maalesef Rakı fabrikası, Kundura ve Cam fabrikalarının yerinde yeller estiği gerçeğiyle sona ermek zorunda kaldı. Bir bakıma oldukça geç kalmıştık.
Şu günlerde Ankara’da ki direnişleriyle tekrar gündeme gelen Tekel işçileri ve özelleştirmenin değiştirdiklerini sunmak adına fotoğrafları paylaşmak istiyorum.
Yataklarda, oyun odalarında çocuk sesleriyle dolu, cıvıl cıvıl bir kreşin nasıl “insansızlaştırıldığını” ve harabeye dönüştürüldüğünü görmek iç burksa da, ortalığa saçılmış kimliklerden orada kalanların şimdi 18 yaşlarında, belki de Ankara da ailelerinin yanında olduğunu bilmek umudumuzu arttırıyor. Mücadelemiz emek ve insana dair herşeyin güzelleşmesi için. Sınıfla içiçe, sınıf bilinciyle büyüyüp serpilecekler için...
Kapanmış Paşabahçe Tekel Fabrikasının Kreşinden fotoğraflar ekte.
Selamlar,

…………………………………………………………………………………………………….




Fotoğraflar: Aziz Genç






   




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarsanız yardımcı olursunuz...