Translate

Bu Blogda Ara

435-FOTOĞRAFÇININ EĞİTİMİ ve FOTOĞRAF KİTAP YAYINCILIĞI-14 eylül 2018-Evrensel-Özcan Yaman



FOTOĞRAFÇININ EĞİTİMİ ve 
FOTOĞRAF KİTAP YAYINCILIĞI
Evet, fotoğraf kimileri için vazgeçilmezdir. Örneğin benim için. Bugün bu yazıyı yazmama neden olan ‘hep kitap’ yayınevinin bu gün satışa çıkardığı ‘Fotoğrafın kısa öyküsü’ kitabının duyurusunun mailime düşmesi oldu. Fotoğraf kitaplarının bilinen ‘fotoğrafçılığı öğretiyoruz’ başlıklı teknik olanlarının dışında çok ender yayınlandığı bir ortamda bu duyuruyu önemli buldum.
Fotoğraf kurslarının bunca popüler olduğu günümüzde nedense fotoğraf kitapları pek rağbet görmüyor. Gerçi okumayan, sorgulamayan bir toplumuz ama fotoğraf ve sanat kitapları iki kat daha okunmaz durumda. Oysa ki elimizi sallasak fotoğrafçıya çarpıyor. Kurslar dolup taşıyor. Her fotoğraf meraklısı 1 kitap alsa yayıncılar daha çok kitap yayınlar, fotoğrafın düğmeye basmak olmadığı bir yaratım ve düşünce biçimi olduğu öğrenilir. ‘Daha iyi nasıl fotoğraf çekerim’ diye düşünen fotoğrafçıların ya da fotoğrafçı adaylarının çoğu sosyal medyadan teknikle bu işin halledileceğini düşünüyorlar. Ne yazık...Oysa ki fotoğraf düşüncenin biçim kazanmasıdır. Fotoğraf makinası bir araçtır. Yani önce beyni doldurmak lazım. Bunun içinde yalnızca fotoğraf kitapları bile yetmez. Felsefe, sosyoloji  ve sanat kültürü gereklidir. Fotoğrafla ilgili dernek, Fotoğraf grup ve kollektifleri  sınırlı olanaklarıyla notlar makaleler albümler veya kataloglar yayınlamaya çalışarak bu boşluğu dar çevrelerde doldurmaya çalışıyorlar. Fotoğraf gönül veren bazı yayınevleri ısrarla fotoğraf kitapları yayınlıyorlar. Sonuç iflas, veya devamı zar zor gelen yeni yayınlar oluyor. Bir dönem Galata Fotoğrafhanesi albümler, tabloid boyutta fotoğraf dergisi ve kuramsal yazılardan oluşan A4 boyutunda ‘fotoğrafsız’ fotoğraf dergileri çıkardı. İfsak, Afsad ve bazı dernekler bu sınırları zorlayarak dergi ve kitaplar yayınlamaya çalışıyorlar. Koca bir fotoğrafçı ordusu okumuyor yazmıyor yalnızca çekiyor. O yüzden fotoğraf yapan gerçek fotoğrafçıların sayıları hala az.
Sanat kitapları basan yayınevleri döne dolaşa hep teknik fotoğraf kitapları basmaya kendilerini zorluyorlar neden? Çünkü satmıyor. Dijital bilmem ne kitabını alırsanız, Bilmem ne kompozisyon kitabını alırsanız, Fotoğraf çekmenin kolay yollarını keşfedin ya da bu kitapla çok güzel fotoğraf çekeceksiniz yollu tanıtımlarla basit kitaplar yayınlamayı tercih etmek zorunda kalıyorlar. Yani arz talep meselesi. Eğer biz talep edersek arzı yaratabiliriz.
Devletin hiçbir desteğinin, fotoğraf endüstrisine ilişkin yatırım ve planlamasının olmadığı ender gelişmiş(!) ülkelerden biriyiz. Ama savaş endüstrisinde milli ve yerli oluyormuşuz uçaklarımızı kendimiz yapaıyormuşuz(!) Özellikle seçim dönemlerindeki reklamları en azından böyleydi. Son yıllarda ‘espas yayıncılık’ fotoğraf kitapları yayınlayarak bir hamle yaptı ama maalesef ekonomik sorunlar canına tak etti. Şimdi takvimi belli olmayan yeni yayınlar çıkartmaya hala devam etmeye çalışıyor. Bazı yayınevleri arada bir fotoğraf kitabı sıkıştırıp tansiyonu ölçüyor. Yani talep meselesi. Bu ülkede bir sürü üniversite var hepsinin Güzel Sanatları var. Fotoğraf bölümleri var. Ama bırakın fotoğraf kitaplarını sanat/ kültür kitaplarını ne kadar okudukları şüpheli.
Uzatmayayım. Bu gün dağıtıma girecek olan ‘hep yayınları’ çıkardıkları fotoğraf ve sanat kitapları için şu açıklamayı yapıyorlar.
‘’ FOTOĞRAFIN KISA ÖYKÜSÜ Fotoğrafa yeni merak saldıysanız ve hakkındaki her şeyi bir çırpıda öğrenmek istiyorsanız ya da fotoğraf çekmekle ilgilenmeseniz bile yine de o büyülü aletin yarattıklarına dair bir şeyler öğrenmek istiyorsanız Fotoğrafın Kısa Öyküsü: Önemli Janrlara, Eserlere, Temalara ve Tekniklere Yönelik Cep Kılavuzu tam aradığınız rehber!

Ünlü film eleştirmeni Ian Haydn Smith bu defa keskin gözlerini fotoğraflara çeviriyor ve janrlardan, eserlere, temalardan tekniklere fotoğraf sanatının derinliklerine dalmak için ihtiyacınız olan bütün bilgileri önünüze koyuyor. Üstelik birbirinden güzel fotoğraflarla bezeli, olağanüstü tasarımı sayesinde rahatlıkla okuyabileceğiniz bir kitapla yapıyor bunu. Sizi kendi adımlarınızla, kendi hızınızı belirleyerek ilerleyebileceğiniz kısa bir fotoğraf turuna çıkarıyor.

Deniz Öztok’un İngilizce aslından dilimize kazandırdığı Sanatın Kısa Öyküsü ve Fotoğrafın Kısa Öyküsü kitapları, 14 Eylül’den itibaren hep kitap logosuyla raflarda yerini alacak.’’
Bende merak ediyorum, en kısa zamanda edinip okuyacağım. Ya siz?




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı yazarsanız yardımcı olursunuz...